
Lane Change REV 01/2024 

Cedar Falls Community School District 
Course Requirements for Salary Lane Advancement 

(Created 4/11/13; Revised 01/05/2024) 

Question: "What are the criteria for a course to be considered for salary lane 
advancement?" 

Answer: There are several requirements: 

 The course must be a graduate credit course with credit granted by an accredited 
institution. This means the course must be considered graduate level by that institution 
and appear on an original transcript from that institution. Note: Some courses are only 
offered to students who already have a Bachelor’s degree and are advertised as "post 
graduate" and carry a course number reflecting it as such. However, it does not carry 
graduate level credit from that institution and as a result would not be accepted for salary 
lane advancement; 

 Courses offered by, or through, the AEA are only accepted for salary advancement if the 
course is for graduate credit and appears on an original transcript offered by an 
accredited university. AEA's do not have the authority to grant or confer graduate credit 
on their own basis; 

 A course must be either one which would be accepted into, or is already part of, an 
approved program of study leading to a graduate degree, or advanced study in the 
individual's teaching area; 

 Course content must be in the teacher's subject area or teaching area e.g. a math course 
for a high school math teacher, developing and enhancing literacy skills for an elementary 
teacher. Generally, courses which clearly deal with curriculum, pedagogy, instruction, 
assessment, research etc. in your teaching or subject area would be accepted; 

 Graduate course work leading to a Master’s degree in Education, School Counseling, 
Library Science, Leadership or Administration is also accepted; 

 Courses which are closely related to District wide initiatives or programs are considered 
on a case-by-case basis e.g. teachers who have student teachers from UNI are required 
by UNI to take a couple of courses on mentoring, those would be accepted if taken for 
graduate credit; 

 As a general rule of thumb, courses and programs which are called or marketed as 
"Workshops", Summer Institutes, Professional Development Credit, even if offered for 
graduate credit, need to be looked at very carefully. Such opportunities may have merit 
and be of benefit but they may not necessarily count for salary advancement as they 
would not match the requirement described in the third or fourth bullet above;  Classes 
dealing with sports coaching are not accepted for advancement unless the participant is 
currently employed to teach PE in our District. 

The range and type of course work accepted by the State for purposes of license renewal 
is quite broad. The District established course work requirements for advancement on the 
salary schedule are much narrower and more stringent. Ultimately, whether or not a 
course is approved as qualifying credit requires the exercise of judgment and 
decisionmaking authority on the part of the Executive Director of Human Resources in 
consultation with the Director of Secondary or Elementary Education.  



Lane Change REV 01/2024 

CEDAR FALLS COMMUNITY SCHOOL DISTRICT 
REQUEST FOR MODIFICATION OF CONTRACT 

DUE TO EDUCATIONAL LANE CHANGE 
 

CFEA Collective Bargaining Agreement - Article 2.5 Educational Lanes: “Employees on the regular salary schedule who qualify to be 
moved from one educational lane to a higher educational lane shall be moved to the appropriate step of the appropriate lane.  Employees 
must file official documentation of additional educational credit with the superintendent no later than September 15, for pay adjustments 
for the entire school year, or no later than February 15, for pay adjustments in an amount equal to one-half of the increase allowed if 
received by September 15.  Such documentation must show that the educational credit was awarded for graduate study through an 
accredited and recognized institution, and that the credit was awarded as part of (1) the employee's program of studies for an advanced 
degree, (2) advanced study in the employee's teaching area, or (3) study approved as qualifying credit by the appropriate director.” 

 
Name           Date of BA _______________ 

            (mm/yy) 

Assigned Building         Date of MA _______________ 
           (if applicable) (mm/yy) 
Request Lane Change from _______________ to _______________  
  

Graduate Course Name College/University Date Completed Credit Hours 

    

    

    

    

    

    

    

    

    

        

TOTAL HOURS   
        

Employee Signature          Date      
 
This request and official transcripts must be received by the Human Resources Department no later 
than the dates specified in the CFEA Collective Bargaining Agreement, Article 2.5 above. 
 
Verified by         Date      

 
  Recommend approval of Educational Lane Change Request 

  Request placed on hold – processing not complete 

  Not recommended for Educational Lane Change Reason:       

SUPERINTENDENT ACTION  
 
_____ Approved _____ Not Approved  
 
  
              
Superintendent of Schools       Date 

 


